5 april 2013

Ballon nummer 95, paardenmiddel



Er staat vandaag een noord tot noordoosten wind met een kracht van 3 a 4 op de schaal van Beaufort. Gelukkig schijnt het zonnetje en is het een stuk minder koud dan de afgelopen dagen.

Ons kipje is inmiddels goed hersteld. De wondjes zijn genezen en ze eet en drinkt goed. Ze heeft zelfs alweer een aantal eieren gelegd. Ze mocht dus vandaag weer terug in de groep. Wat een ellende.....!!! De hele pikorde moest weer opnieuw worden uitgevochten. Met opgezette veren en de borst vooruit vielen alle kippen elkaar van alle kanten aan.

Kippen zijn leuk en gezellig maar naar elkaar toe is dit absoluut niet het geval. Hoe schattig ze er ook uitzien, ware moordmachines zijn het. Wat moesten we nu doen?

Ik kreeg een tip van Els van www.kleinveeservice.nl. Antibijt spray. Dit is met recht een paardenmiddel. Het wordt gebruikt om staart en manen afbijten bij veulens te voorkomen. Daarnaast bestrijdt het kannibalisme, staart en oorbijten bij varkens. Het spul zit in een spray van 1 liter en stinkt een uur in de wind. De kippen moesten er allemaal en helemaal mee worden ingespoten. Ik ruik nu zelf van boven tot onder naar de citronella. Denk dat er ook geen mug of ander ongedierte in de buurt durft te komen.

Hoe dan ook, het helpt. De kippen scharrelen allemaal weer in de ren en laten elkaar redelijk met rust.

Kippen zijn leuk maar bezin eer ge begint. De eitjes zijn lekkerder als ze van je eigen kippen afkomstig zijn die steeds allemaal lekker hapjes te eten krijgen. Alle overschotten van rijst, aardappelen, sla, brood, groente, mais etc. gaat allemaal direct naar de kippen. Je proef werkelijk het verschil in de eitjes. Maar naast het overschot van ons eigen eten gaat er ook heel veel aan legkorrels, meelwormen en gespleten mais naar binnen. Eieren kopen (natuurlijk wel echte biologische) is uiteindelijk toch goedkoper. Dan heb ik het nog niet eens over het verschonen van het nachthok en de legnesten en eens in het half jaar al het zand op de bodem. De tijd en de kosten hiervoor zijn flink.

Het wordt gewoon tijd dat we verhuizen richting een boerderij. De ballon is vandaag opzoek naar ruimte.





1 opmerking:

  1. je hebt vorige week mooie foto,s gezien van een boerderij,dus wat houd je tegen.

    BeantwoordenVerwijderen