9 april 2013

Ballon nummer 99, heerlijke gerechten


In dit koude kikkerlandje laat ik, een heel jaar lang, elke dag een ballon op. Vandaag met een spatje regen maar dat vindt de ballon helemaal niet erg. De ballon in vrolijke kleuren en voorzien van een mooi kaartje en een gelukspoppetje vindt hij zelfstandig zijn weg. Hij is opzoek naar een mensen die verhalen willen delen.

Gisteren had ik het over de prachtige verschillen tussen mensen. Ik ben niet eens toegekomen om te vertellen over onze "nieuwe" Nederlanders. De Nederlanders die ons zoveel kunnen leren en zoveel kunnen laten ervaren. Mensen die zeer veel expertise kunnen delen.

Wij bergen onze oude familieleden gewoon op in een verzorgingstehuis. De zorg gaat in Nederland echter door de crisis enorm achteruit. Maar zeg eens eerlijk, zie je jezelf al zitten in zo'n vier bij vier kamertje in afwachting tot er eindelijk iemand komt om je koffie te geven of om je te verschonen. Ik moet er persoonlijk niet aan denken. Ik zie mijzelf zitten aan de rand van het bos in een gezellig huisje met familieleden om mij heen. Desgewenst met thuishulp.

In Marokko en Turkije doen ze dat toch echt heel anders. Opa's en oma's hebben vol liefde gezorgd voor hun kinderen. Deze kinderen, inmiddels ouders, zorgen op hun beurt weer voor hun kinderen (uitzonderingen daar gelaten). Zodra de vorige generatie niet meer voor zichzelf kan zorgen neemt de jongere generatie deze zorg over. Mijns inziens is dat de enige manier. Zo hoort het te gaan. Wij zeggen; "Bedankt pa en ma, nu worden jullie hulpbehoevend maar er is vast wel ergens een "leuk" verzorgingstehuis te vinden. Dan zoeken we ze nog af en toe even op tot het kaarsje is opgebrand. Tijd, geld en ruimte ontbreekt. We worden opgeslokt door de hectiek van de dag. We hebben het zo ook niet geleerd.

Ook de Tajine was nooit in onze keuken verschenen als we onze grenzen nooit hadden opengezet. Een raar bruggetje misschien maar wat een verrijking in de keuken. Anders zaten we nog alleen aan de gekookte witlof en de gehaktballen of de stamppot. Het volgende gerecht wil ik graag met jullie delen.

Duif en amandel.

Ingrediënten:
4 eetlepels olijfolie
8 duivenborstfilets of (desgewenst) kip.
2 zoete Spaanse uien in smalle parten
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
4 saffraandraadjes
4 eetlepels vloeibare honing
2 eetlepels rozijnen
4 eetlepels geroosterde geschaafde amandelen
12 hardgekookte kwarteleitjes gehalveerd
peper en zout

Verhit de olie in een Tajineschaal en bak het vlees rondom bruin. Voeg de ui, het kaneelpoeder, het gemberpoeder, de saffraandraadjes, honing en rozijnen toe. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg zoveel water toe dat het vlees net onderstaat. Zet het deksel op de tajine en laat het geheel 20 minuten zachtjes stoven. Strooi de amandelen erover en verdeel de gehalveerde kwarteleitjes over de tajine.

Nu is het alleen nog een kwestie van genieten.

In Nederland worden Marokkanen en Turken in wijken bij elkaar gezet. Wij doen hetzelfde in Oostenrijk tijdens alleen maar de skivakantie. We nemen gehaktballen in blik en potten pindakaas mee naar Frankrijk en ook in Australië zijn er hele Nederlandse wijken. Daar wordt elke week heel decadent haring overgevlogen. Hoe kun je dan ooit echt gaan mengen?

Probeer en leer.  







 







 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten