21 augustus 2013

Ballon nummer 233, Zeg eens nee.......


Van de week had ik het over vriendschappen. Tegen echte vrienden kun je ook wel eens; "nee" zeggen. Het komt even niet uit, ik ben met iets anders bezig of ik heb gewoon even geen puf of geen zin.

Dat betekent natuurlijk niet dat je er niet voor je vrienden moet zijn als ze je hulp echt nodig hebben of echt even heel graag hun ei kwijt willen en dan het liefst bij jou. Maar vaak is het dan wel duidelijk dat het echt om iets heel belangrijks gaat. En natuurlijk zet je dan je eigen werk even opzij om er voor je vrienden te kunnen zijn. Desnoods zeg je er een afspraak voor af en ben je er gewoon voor deze vriend.

Wanneer zeg je wel nee en wanneer doe je dat niet. Hoe maak je duidelijk dat je even geen behoefte hebt aan contact zonder de ander daar bij te kwetsen? Vooral als de ander werkelijk met de beste intenties de deur bij je plat loopt. Hoe lang laat je dingen gebeuren voor je zelf je grens aangeeft?

Ik had ooit buren die te pas en te onpas binnen stonden. Werkelijk best aardige mensen maar totaal zonder rem. Als ik uit mijn werk kwam, net mijn jas had uitgetrokken, ging vaak de bel al. "Ooh super... Je bent thuis. We komen even gezellig een bakkie doen." Natuurlijk ben ik thuis. Ze hadden mij ook net naar binnen zien lopen. Ze zitten de hele dag voor het raam of in de voortuin en houden de hele buurt in de gaten. Gespreksstof was er totaal niet. Na vijf minuten wist ik wel welke buren bij welke buren over de vloer kwamen, Welke buren ruzie hadden gehad en wie geld had uitgegeven aan nieuwe kleren of voor de zoveelste keer op vakantie ging. Overal hadden ze een ongezouten mening over.

Aangeven dat ik geen tijd had was geen optie. Nee, dan liepen ze toch door en zouden dan maar even blijven. Als ik zei dat ik visite zou krijgen bleven ze juist langer om te zien wie er dan op bezoek zou komen. Als je de deur open had gedaan stonden ze al binnen. Ik ben een tijd lang door de achterdeur naar binnen gegaan maar dat hadden ze snel in de gaten. Ik heb zelfs een keer een half uur in mijn keuken gestaan omdat ze door het raam naar binnen bleven kijken toen ik niet had opengedaan.....!!

Als ik bloemen op tafel had staan kwamen ze vragen van wie ik die had gehad. Als er visite was geweest kwamen ze vragen wie dat waren en waarom ze er waren. Soms kwamen ze zelfs met een flesje wijn aanzetten en wilden ze er ook bij als ik visite had. Altijd en eeuwig met één of andere smoes om iets te lenen of iets belangrijks te vertellen.

Op een dag was ik het zo zat. Toen heb ik ze gezegd dat ik goede buren erg prettig vind maar dat ik mij door hen gevangen voelde in mijn eigen huis. Dat mijn vrienden mijn vrienden zijn omdat we het prettig vinden bij elkaar te zijn en dat we dingen met elkaar delen. Ik heb ze gezegd dat ik helemaal niets met ze kon delen en het verschrikkelijk vond dat ze steeds voor de deur stonden en zich overal mee bemoeide.

Als antwoord gaven ze dat ze altijd al hadden geweten dat ik niet in hun buurt thuishoorde. Mensen van mijn soort zijn arrogant en uit de hoogte. Ze zijn al die tijd zo vriendelijk geweest om mij een kans te geven maar die had ik nu toch echt wel verbruikt. Andere buren snapten ook al niet waarom ze nog met mij bleven omgaan. Daarna liepen ze weg met de neuzen in de lucht. Ze hebben maanden niet meer tegen mij gesproken. Ze hebben vooral wel over mij gesproken. Ik hoorde een tijd lang zelfs van de slager of de bakker terug dat ik die week visite had gehad van één of ander mens dat met een stom platje aan kwam zetten.....?? En, dat iedereen altijd bij mij welkom was maar dat ik mij te goed voelde voor mijn eigen buren. Dan gaf de slager een knipoog.....!! Tja, die slager kent zijn klanten wel.

één ding weet ik zeker. Ik had veel eerder; "nee" moeten zeggen.




De wind is zwak en waait vandaag richting het noorden.  



19 augustus 2013

Ballon nummer 231, Facebook en vrienden.


Op Facebook lees ik net; P. van der A. heeft onlangs 194 vrienden toegevoegd. Staan hier bekenden tussen?

Ehh, vast wel..!! En nu? Wat wordt er nu van mij verwacht? Moet ik die bekenden nu ook toevoegen? En met welk doel? Wat een rijkdom....!! Zoveel echte vrienden heb ik nog nooit gehad...!!

Ik word nu al gek van al die spelletjes verzoeken en als ik Facebook opstart dan beginnen er gelijk twintig mensen tegen mij te praten en weet ik niet meer welk antwoord op welke vraag bij welk vakje hoort. En dan ook nog al die geluidjes. Nee, ik denk dat ik hier niet geschikt voor ben.

Ik ken leerlingen van tien jaar oud oud die meer dan 400 vrienden op Facebook hebben. Ze chatten de hele dag door met al die "vrienden". Ze reageren op alle berichtjes en vinden alles ook gelijk leuk. Ik las laatst dat de opa van een jeugdlid was overleden. 27 mensen vonden dat bericht leuk....??

Vrienden hebben is fijn. Zelf ben ik dol op mijn vrienden. Vrienden maken is vaak niet zo moeilijk maar ze houden is een heel ander verhaal. Ik heb een handje vol beste vrienden. Vrienden die ik niet zou willen of kunnen missen. Dan heb ik ook nog de nodige vrienden die ik graag om mij heen heb op verschillende momenten. Er zijn vrienden die ik soms een jaar niet zie maar als we elkaar dan weer zien is het net of we elkaar gisteren voor het laatst hebben gezien. Je zoekt elkaar op als je daar behoefte aan hebt en het is altijd goed.

Wat mij betreft is Facebook handig om snel, veel mensen ergens van op de hoogte te stellen. Zo heb ik een grote groep "vrienden" (Ik noem ze liever kennissen.) ondergebracht onder het kopje goochelaars. Met één druk op de knop verstuur ik bijvoorbeeld de aankondiging voor een congres, een jeugdweekend, een clubavond etc. naar al deze mensen. Allemaal in één keer. Ideaal....!!

De mensen die ik op Facebook heb, ken ik ook allemaal persoonlijk. Ik heb ze gezien en gesproken. Niet allemaal vrienden maar wel allemaal bekenden....!! Zo blijft het mijns inziens veilig en overzichtelijk. Mijn echte vrienden spreek ik persoonlijk als we samen zijn, of via de telefoon of via watsapp ;).


De ballon reist vandaag richting het oosten met een zwakke wind. Wederom opzoek naar bijzondere en persoonlijke verhalen. Verhalen van vinders waar wellicht ook een hechte vriendschap uit kan ontstaan. Dat hoeven er geen 365 te zijn. één hechte vriendschap is al enorm waardevol.

Taran is vandaag bevriend geraakt met mijn schooltas....!!

7 augustus 2013

Ballon nummer 219, Een ballon gevonden in Buiten Veldert





Dennis,

van de ballonvinder als het ware.
Fenomenaal idee.
Ik ben 80, bijna 81, werk nog uitsluitend (60 uur p/w) om langer te blijven leven.
Heb geld tot mijn 94ste en daarna? Moet ik weer gaan werken. Ben op Facebook doende met
1400 fotografen. Mijn tijdlijn heet "De Grote Paul Galerie". Is o.a. een prijzen instituut. Ga er maar eens heen en zie of je er wat op kunt. Gewoon gratis op FB melden en dan mijn vriend worden. GP is een hommage aan Paul Huf die ik heel goed gekend heb.
Daarnaast ben ik met de P.E.P., Publicitair Economisch partnerschap doende om 'met tijg MKB-ers de crisis plat te walsen. Hoe? Vragen geen vragen!
Hoop dat je met al dit blauws wat kunt. Ben voormalig eigenaar van o.a. reclamebureau's (60 m/v) in de jaren '60-'80

Ik heb de ballon van 30 juni gevonden op de Beijsterveld in Buiten Veldert.

Groetjes van Jan

Ik weet nog niet helemaal goed wat ik met al het blauws kan doen maar in ieder geval bedankt voor uw verhaal. 
De ballon reist vandaag met een matige wind richting het zuiden. Ik wilde hem eigenlijk richting mijn vriendin Suzanne sturen (het kruidenvrouwje uit Grootenbroek) want die is vandaag jarig. De wind had echter een andere idee. Lieve Suzanne, van harte gefeliciteerd....!! 26 is een prachtige leeftijd ;)
  

5 augustus 2013

Ballon nummer 217, Een prachtig weekend tijdens Castle Fest.


Gisteren ben ik met Myrte, Mijn ouders en Neeltje naar Castle Fest geweest. Dit super leuke evenement is één keer per jaar in Lisse. Het lijkt op de Elf Fantasie Fair maar ik vind het persoonlijk veel gemoedelijker en een stuk minder commercieel. Ik deel dit met de ballon omdat dit een evenement is waar ik zelf absoluut blij, vrolijk en gelukkig van wordt.

Mensen dansen op de vrolijke muziek van de veelal Ierse bandjes, Mensen kruipen in sprookjesachtige fantasierollen waar ze zich prettig bij voelen en zijn kruidenvrouwtjes die prachtige tincturen en zalfjes maken. Mensen ploffen heerlijk in het gras met een lekker drankje of hapje en mensen ontmoeten er vooral gelijkgestemden. Je ziet alleen maar lachende gezichten en dat vind ik het mooiste dat er is. Volgend jaar probeer ik een grotere groep vrienden mee te krijgen.

Hieronder een overzichtje in foto's




















Ik ben zelf overigens alleen gisteren geweest. Een heel weekend lukt mij helaas nog niet.


De ballon reist vandaag met een zwakke wind richting het westen. Opzoek naar vinders met bijzondere verhalen.

1 augustus 2013

Ballon nummer 213, Op de grens tussen droom en werkelijkheid.




Wij leven in een wereld vol magie en mysterie. Maar tijdens het opgroeien werden we steeds
vertrouwder met de reële dingen om ons heen. Het wonder van een vallend blad wordt een
natuurwet en we verbazen ons niet langer over het geluid van de wind. Soms keert de magie
weer even in ons leven terug. In de liefde vergeten we onszelf en beleven we dingen die zich met
woorden niet laten omschrijven. Momenten waarop de tijd stil staat en de wereld er even
niet toe doet. Hier op de grens tussen droom en werkelijkheid beginnen dingen te leven.



De ballon waait waait vandaag met een zwakke wind richting het noordwesten.